BEELD

BLOG Dirk van Beek

Revolutie?

Vandaag (23-06-2016) staat er een uitstekend artikel in de Volkskrant van journalist Peter de Waard. Het gaat over de grote economische ongelijkheid in de wereld waarin ons kleine landje een uiterst belangrijke rol meespeelt. De strekking van het artikel is op zich niets nieuws want die kennen we al van de Fransman Thomas Piketty maar het geeft toch weer een andere kijk op wat er allemaal echt en volledig fout zit in de maatschappij. Schokkend is namelijk dat slechts 15% van a…l het geld in de wereld in de reëele economie belandt. De andere 85% zit in slechts één bedrijfstak die maar 7% van de mondiale economie uitmaakt en maar 4% van de mondiale werkgelegenheid. U raadt vast en zeker al welke bedrijfstak dat is: die van het internationale geldwezen, dus banken, verzekeringsmaatschappijen, trustfonds, private equity funds etc. Sinds de crisis in 2008 is hun positie zelfs nog verder versterkt terwijl alle anderen tezamen moesten inleveren.
Een tweede schokkende realiteit is dat de top 500 grootste bedrijven in de wereld in de laatste jaren voor een megabedrag van 2.400 miljard Euro eigen aandelen hebben ingekocht waardoor de beurskoersen zijn gestegen die aandeelhouders rijk(er) hebben gemaakt zonder dat 90% van de wereldburgers daar iets van hebben meegekregen. Dit behoort zeker tot de onderwerpen die tijdens het World Economic Forum in Davos en op de Bilderberg conferenties worden besproken. Tegen zoveel onrecht is maar één antwoord: een revolutie.
De vraag is wie de grote schuldigen zijn, de bankiers en andere geldmagnaten of de politici die alles gelaten over zich heen laten gaan en te laf zijn om in te grijpen en/of er met een tweede agenda inzitten zoals de heer Dijsselbloem. Mijn guru zie me eens “waar maak je je druk om want dit alles moet gebeuren. Want om diep te kunnen vallen, zul je eerst tot grote hoogte moeten stijgen. Wacht maar af want gerechtigheid krijgt zijn tijd”. Dat geeft hoop naast het feit dat bloemen verwelken.
13445694_1721681644757660_8286193835961618514_n

Uitzending Canvas over

basisinkomen:

http://www.canvas.be/programmas/panorama/0ae8483d-7adc-43fd-b56f-3327fab14082

UNIEK: Vanaf heden Online:

Vanaf vandaag is de film

Samen Uit De Armoede in Maastricht

8 persoonlijke verhalen over armoede, oplossingen en eigen kracht van mensen in Maastricht

met eigen kracht, samen uit de armoede

http://youtu.be/gLUy7he__Vk

 

 

Elders in Nederland zijn er vergelijkbare projecten bezig. Zoals in Ommen, Zwolle, Almelo, Hardenberg en  Amsterdam. De filmpjes die daar gemaakt zijn kun je vinden op youtube.

http://www.youtube.com/user/RadarCommunicatieYT/videos

http://www.youtube.com/watch?v=VroRdPoGyz8 . Het is een filmpje van de projectgroep De kunst van het rondkomen Groningen.