CONTACT

Op deze pagina kunt u gebruik maken van de mogelijkheid om een reactie achter te laten. Of een ervaring, of een vraag. We behouden ons het recht voor om reacties die niet gepast zijn te verwijderen. U kunt ook gewoon via email met ons contact opnemen: info@samenuitdearmoede.nl

05-08-2014.

Beste werkgroep,

Dank voor het doorzenden van de nieuwsbrief, een goed initiatief en zeker moet dit worden ondersteund en breed worden kenbaar gemaakt.De discussie en mening staat nogal op losse schroeven en wankel rot hout, volgens SEZ vallen WAJONG gerechtigden niet onder de z.g armoedewet. zij houden zich vast aan de papierenwetten van bijstandsgerechtigden die niet boven de uitkeringsnorm van  €.880,- vallen. Gezien het feit dat de WAJONG schommelt van mand tot maand tussen  €.952,- en €.954,-  is men hier helaas van mening dat deze inkomen toereikend genoeg is. Wel wordt er kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en waterschap gegeven en kan men voor bijzondere bijstandskosten terecht, evenals de langdurigheiduitkering, waarvan men zich  beroept hier dan maar extra uitgaven te bekostigen. Maar wanneer je zoals ikzelf en nog vele anderen te kennen geeft met schaamrood op de wangen dat je zo onderhand afhankelijk begint te worden tot de doelgroep van de voedselbank, geeft men zonder pardon en blikken en blozen feedback dat je niet tot deze doelgroep behoort! Het tonen van lege rekeningen, lege broodtrommels en lege voorraadkasten e.d helpt hierbij dus niet! alsmede het tonen van schulden en persoonlijke “zwarte” leningen. Het blijkt dat wanneer je tot de doelgroep WAJONG behoort, je tussen wal en schip valt en wat toereikingen en toekenningen en hulp betreft, weldegelijk naast de al lege pot piest! Komt deze organisatie hier ook voor op en tegen in opstand? Helaas heb ik het nodig, terwijl ik toch geen overbodige gekke dingen doe.

Groetjes, Astrid  😉

05-08-2014

Hoi werkgroep Geloof in eigen Kracht.

Dank dat jullie me dit sturen. Ik heb het met aandacht gelezen, en ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat. Even een vraagje: als ik het goed begrijp houdt de groep zich vooralsnog bezig met de gemeente Maastricht. Ik denk dat dat ook verstandig is – dan gaat het om concrete regelgeving, waar betrokkenen mee te maken hebben. Dat houdt dus in dat nu de verhalen van mensen die in het Heuvelland wonen voor jullie nog even niet interessant zijn. Klopt dat? Ik wens jullie heel veel succes. Een lange adem zal wel nodig zijn; wie meteen verandering wil zien zal al gauw gefrustreerd raken. Toch, houdt vol: de gestadige druppel holt de steen! Els Damsma

 

Michel Kok: ‘Ik heb een uitkering van 894 euro netto per maand en betaal 603,50 euro huur,’ zegt Michel Kok. ‘Dat is niet meer te doen. Er zijn wel tegemoetkomingen en toeslagen, maar geloof me dat een grens is bereikt. Ik ben vrij precies en heb ook uitgezocht waar ik recht op heb en hoe ik het goedkoopst kan leven. Ik haal boodschappen bij de Lidl en koop kleren bij Zeeman en Wibra. Ik loop koopjes af en knip de kortingen uit de reclameblaadjes. Als je daar niet de hele dag mee bezig bent, kom je er niet meer uit.’ Toen ik deze woning betrok, betaalde ik 535 euro huur per maand en werden huurverhogingen voor 65 procent gecompenseerd. Een huurverhoging tot 389,05 euro wordt nu geheel gecompenseerd. Bij een huurverhoging tot meer dan 556,82 euro bedraagt de compensatie nog veertig procent. Zestig procent van de huurverhoging komt dus voor rekening van Kok. Mijn huishoudboekje: inkomen bijna vijftienduizend euro bruto per jaar, 894 euro per maand netto. Aan vaste lasten ben ik ongeveer duizend euro kwijt. De zorgverzekering kost 145 euro, water acht euro, andere verzekeringen 12,50 euro, UPC voor televisie, internet en telefoon 65 euro, inclusief belkosten, en energie 147 euro. Mijn mobiele telefoon is prepaid, maar die gebruik ik vrijwel niet. Opgeteld, met de huur, is dat 981 euro. Aan de inkomstenkant staan de uitkering (894 euro), de huurtoeslag van 282 euro en de zorgtoeslag van 72 euro. Dat loopt op tot 1248 euro. Er blijft dan 267 euro over: 66,75 euro per week, 9,54 euro per dag.’De huren zijn nu in twee jaar met tien procent gestegen. En elke volgende verhoging tikt harder aan, omdat die over een steeds hoger bedrag wordt berekend. Bovendien gaan huurverhogingen in juli in, terwijl de huurtoeslag pas een half jaar later wordt verhoogd. Iedereen begrijpt dat daardoor ongelukken zullen gebeuren. Dan volgen huisuitzettingen.’

 

6 thoughts on “CONTACT

 1. Pascalle

  Is er ook aandacht aan de maandenlange wachttijd bij de Schuldhulpverlening? Door de lange wachttijden ontvangen mensen beschikkingen van deurwaarders met de dreiging van loonbeslag en beslag op inboedel wat volgens de wet mag. Dus hele inboedel behalve bed, kleding die men draagt en eten voor een maand. Waar kunnen mensen met minderjarige ( met een beperking ) dan terecht? Kredietbank geeft aan niets te kunnen doen alvoor het trajekt daadwerkelijk loopt. Maar ja, dan is het te laat!! Wie helpt??

  1. huuppeters Post author

   Hallo,

   Het is even de vraag van wanneer dit signaal over de wachttijden bij de KBL dateert. Wij zijn op de hoogte dat de tijd tussen aanmelding en het eerste gesprek, langer duurde dan aanvankelijk door ons met de KBL was afgesproken. Er waren bedrijfsmatige problemen met een groot aantal ziekmeldingen en zwangerschapsverlof binnen het team Maastricht.

   Wij hebben hierop actie ondernomen en de KBL een plan van aanpak laten opstellen om de aanvraagprocessen te versnellen. Wij hebben dit probleem in ieder geval op ons netvlies. Volgende week heb ik een afspraak bij de KBL om verder te praten over de uitvoering van het plan van aanpak en de stand van zaken op dit moment.

   Wij zullen er vanuit de gemeente in ieder geval alles aan doen de wachttijden bij de KBL zo kort mogelijk te houden.

   Met vriendelijke groet,

   Lenny Paes | Beleidsmedewerker Sociale Zekerheid

 2. Rob

  armoede in NL is schandalig, zeker voor een rijk land. Vroeger was een kostwinner financieel in staat om een gezin te onderhouden. Nu leven er gezinnen met tweeverdieners die iedere Euro moet omdraaien, om nog maar te zwijgen van mensen met een uitkering. De landelijke politiek laat het probleem ‘armoede’ koud. Eigen belang en partijbelang voeren de boventoon. Wordt het niet tijd dat de mensen die onder de armoedegrens leven zich op landelijk niveau gaan organiseren en een politieke partij oprichten die gedrochten als armoede gaat bestrijden?

 3. Evelien Beijer

  De enige oplossing om uit de armoede te komen is volgens mij een onvoorwaardelijk basisinkomen. Nu worden er landelijk miljoenen verspild aan integratieprojecten etc. die niet werken omdat er niet genoeg banen zijn. Verder worden er kapitalen verspild aan onnodige administratieve rompslomp en sociale recherche. Het is stom dat dit kabinet dat niet inziet.
  Gewoon voor iedereen een basisinkomen en wie dat wil kan erbij werken of studeren.

  1. Pascalle

   Voorbeeld: alleenstaande ouder met gehandicapte kind met WAO en dan rondkomen van 1000 euro met een hogere huur wegens een handicap van 735 euro en hogere ziektekosten etc. Een basisinkomen werkt voor een bepaalde doelgroep en is gunstig voor met name de werkende ( 1000-2000 extra per maand!!!) en diegene die nu minder dan 1000 euro. Ander rekensommetje: 2 volwassenen krijgen 2000,- euro. Een alleenstaande ouder met 2 kids, dus 3 personen krijgen 1000,- euro???

 4. naam bij redactie bekend Post author

  Arm zijn is een dagtaak
  Vorige week dronk ik koffie met mijn vriendin Sophie. Een paar jaar geleden kwam ze in een faillissement terecht. Nu woont ze met haar man in een klein flatje en pint ze wekelijks 40 euro leefgeld. Daar moet ze alles van doen. Alles!
  Ik zie nu pas hoeveel tijd en energie het kost om arm te zijn. ’s Ochtends doet ze boodschappen bij de Turkse winkel  waar je grote broden kunt krijgen voor maar € 1,50. Soms weet ze daar nog een dubbeltje vanaf te praten. Vervolgens belt ze met de bewindvoerder over het gebit van haar man: hij heeft veel kiespijn en moet eigenlijk een kunstgebit.  Maar het is uitgesloten dat ze dat kunnen betalen, dus is het nu zoeken naar een oplossing.  Dan een uurtje wandelen voor de nodige lichaamsbeweging. De sportschool  is te duur maar het park voor de deur  is gratis.
  Vervoer gaat op de fiets: goedkoop en gratis lichaamsbeweging. Vorige week brak het  zadel. Dus dan maar het hele eind gefietst naar die kennis met een schuur vol oude fietsonderdelen die een oud zadel er gratis voor haar op zet.  Eind van de middag langs de Albert Heijn waar ze vanaf vier uur stickers plakken met 35 procent korting. Ze kent inmiddels de klanten die om dezelfde reden de winkel bezoeken. Zo scoort ze een portie goedkoop vlees dat ze bewaart in de diepvries.
  Klagen doet ze niet. Ze realiseert zich dat ze het faillissement aan zichzelf heeft te danken en dat ze daar niemand anders de schuld van kan geven. En de zon is gratis, haar huwelijk goed, haar vriendinnenclubje hecht . Bovendien is ze over drie jaar van alle schulden af. In haar woonkamer heeft ze een poster opgehangen met zesendertig hokjes, een voor elke maand in de schuldsanering.  Maandelijks gaat er een groot kruis door een van die hokjes en als ze klaar is geeft ze een groot feest.
  En daarna? Ze heeft geen tijd om daar over na te denken,  eerst nog drie jaar overleven. Arm zijn is inderdaad een dagtaak. En een zware ook!

Comments are closed.